unesco-cities.jpg
sliderpng.png
Qytete të UNESCO-s
stunning-beauty.jpg
sliderpng.png
Bukuri Mahnitëse
old-churches.jpg
sliderpng.png
Kisha të Vjetra
paradise-beaches_1.jpg
sliderpng.png
Plazhe Përrallore
peaceful-nature.jpg
sliderpng.png
Natyrë Paqësore
challenging-experience.jpg
sliderpng.png
Përvoja Sfiduese

You are here

Rreth Beratit

edisabecolli's picture
Albanian

Qyteti 2,413 vjeçarë, krenaria e arkitekturës shqiptare e cila është nën mbrojtjen e UNESCO-s, ndodhet 120 km nga Tirana. Ky qytet formon një kombinim të mrekullueshëm të kulturave lindore dhe perëndimore, kostumeve, traditave dhe përshtypjeve. Berati është një thesar trove-I  historisë e kulturës shqiptare, si dhe një dëshmi  për traditën e harmonisë fetare të vendit.

Jeta e qytetit filloi në shek. VI - V para  erës sonë, si një vendbanim ilir.  Më vonë, në shekullin e III para Krishtit, ajo u kthye në një qytet-kështjellë i njohur si Antipatrea. Kalaja është ndërtuar, veçanërisht gjatë sundimit feudal të familjes feudale Muzakaj. Brenda kalasë, ata ndërtuan kisha me afreske dhe ikona të çmuara, si dhe një shkollë kaligrafie. Sot, kalaja është bërë unike për faktin se njerëzit vazhdojnë të jetojnë brenda saj. Tre lagjet kryesore të qytetit të vjetër: Mangalemi, Gorica, dhe Kala, mbartin kalane mbi supet e tyre. Në Mangalem, poshtë kështjllës, ju mund të shihni pamjet fantastike të fasadave të shtëpive, me dritaret që duken se qëndrojnë mbi njëra-tjetrën. Në përgjithësi, një shtëpi tradicionale ka dy kate, ku e dyta spikat më është dhe ka shumë dritare formë harku dhe gdhëndje druri. Me shtëpitë e ndërtuara përgjatë kodrës së pjerrët, në Mangalem, është dhe arsyeja që Berati njihet si "Qyteti i Njëmijë e Një Dritareve” .

Përtej lumit Osum shtrihet lagjja Gorica, shtëpitë e të cilave përballen me ato të Mangalemit. Ura hark e Goricës, e ndërtuar në vitin 1780, është një monument i bukur arkitektonik i ndërtuar për të lidhur Goricën me Mangelemin.

Ansambli i kishave bizantine në kështjellën e Beratit është i jashtëzakonshëm. Në këmbët e kalasë ndodhet Kisha bizantine e Shën Mëhilli (Saint Michael), ndërsa Kisha e shekullit të 13-të të Shën Maria e Vllahernës (e Shen Mërisë e Blachernaebuil në shekullin XIII), Kisha e Shën Triadha (Trinia e Shenjtë) dhe Katedralja post-bizantine monumentale e Shën Marisë (Saint Mary) janë të vendosura brenda kështjellës.

Katedralja e Shën Mërisë, një shtëpi muze e veprave nga ana e ikonografike, e famshme në shekullin e XVI-të: Onufrit dhe të birit të tij Nikolla. Ka mbi 100 ikona në ekran dhe ato gjithashtu përfshijnë veprat e artistëve të tjerë, të tillë si Joan Çetiri, Onufër Qiprioti dhe shumë piktorë anonim.

Ju, gjithashtu, mund të vizitoni Manastirin e Shën Spiridhonit në Gorica. Në 1417, osmanët pushtuan Beratin, i cili la gjurmë në ndërtimin e monumenteve të besimit islam, të tilla, si; Xhamia e Kuqe (Xhamia e kuqe) brenda mureve të kalasë, në Xhamia e Plumbit (1555), Xhamia e Beqarëve (1872), Xhamia mbret (1481) . Faqet e tjera me vlerë të vizituar janë Muzeu Etnografik, i vendosur brenda një ndërtese çardak të shekullit të 18 dhe Galeria e Arteve "Edward Lear", një piktor i njohur anglez, i cili ka pikturuar aq shumë Beratin dhe Shqipërinë. Përveç kësaj, Berati është i njohur për enët e saj të kuzhinës tradicionale. Ja vlen të provosh specialitete të tilla, si; "Pula me përshesh" dhe "Çorba e Tomorrit" në restorante lokale.

Harta Shqiperise

Planifikoni Pushimet

Kerko Akomodim

Publikime

Njoftime Elektronike