unesco-cities.jpg
sliderpng.png
Qytete të UNESCO-s
stunning-beauty.jpg
sliderpng.png
Bukuri Mahnitëse
old-churches.jpg
sliderpng.png
Kisha të Vjetra
paradise-beaches_1.jpg
sliderpng.png
Plazhe Përrallore
peaceful-nature.jpg
sliderpng.png
Natyrë Paqësore
challenging-experience.jpg
sliderpng.png
Përvoja Sfiduese

You are here

Transporti Publik

Nga rruga
Ka rreth 18,000km rrugë në Shqipëri të cilat 7450km konsiderohen të jenë "rrugë kryesore". Edhe pse qeveria vazhdon të bëjë investime të konsiderueshme në përmirësimin e rrugëve, ende disa rrugë të mëdha janë në gjëndje ndërtimi dhe shpesh janë sinjalizuar keq. Mos respektimi i ligjeve të trafikut është një fenomen shumë i përhapur. Në qoftë se zgjidhni për të vozitur në Shqipëri, lutemi të ushtroni kujdes dhe në mënyrën më të kujdesshme të mundur. E këshillueshme është të shmangni udhëtimet gjatë natës jashtë zonave kryesore urbane sepse rreziqet rrugore janë më të vështirë për të parë. Është e paligjshme për të vozitur nën ndikimin e alkoolit dhe për të përdorur një telefon celular, ndërsa vozit, përveç faktit kur shoferi përdor një aparat Bluetooth apo të tjera pajisje që mundësojnë komunikimin pa pasur celularin në duar.

Qarkullimi i trafikut
Trafiku udhëton në anën e djathtë të rrugës, si në shumicën e vendeve të tjera evropiane.
Përveç në rastet kur sinjalistika tregon ndryshe, shpejtësia limit është 50km/h në qendrat urbane dhe 90km/h në zonat rurale.

Shërbimi taksi
Taksitë janë në dispozicion në shumicën e qyteteve të Shqipërisë, janë njohur nga ngjyra e tyre e verdhë, dhe shumica e tyre janë të pajisura me një taksi metër. Tarifat janë të paracaktuara në përgjithësi dhe bazohen në distancën e udhëtuar, por ndonjëherë mund të negociohet edhe paraprakisht me shoferin. Taksitë janë të shumta në Tiranë dhe lehtë mund të thirren nga rruga, ose në një nga shumë qëndresat e taksive që gjënden në të gjithë qytetin.

Transporti ndërurban
Shumë autobusë janë në dispozicion për transport në të gjithë qytetet kryesore të Shqipërisë. Udhëtimi me autobus është ekonomik dhe ofron një pamje të veçantë të vendit. Autobusët udhëtojnë pothuajse vetëm gjatë ditës, por ata nuk nisen sipas orareve të rregullta. Përafërsisht çmimet e biletave janë midis 1000Lek dhe 1200Lek për distanca të gjata, si psh. Tiranë-Sarandë.
Shumë udhëtarë në kërkim të transportit publik preferojnë të përdorin furgona në pronësi private, të cilat funksionojnë si një sistem alternativ të vënd të autobusëve dhe të veprojnë pothuajse tërësisht pa anekse apo tarifa të përcaktuara. Megjithatë, duhet marrë në konsideratë gjendja e furgonit para se ta zgjedhni atë për të udhëtuar, sepse shumica vepron si biznes joformal.

Nisur nga Tirana destinacionet kryesore janë:

-Në drejtim Jugor:
Tiranë-Berat
Tiranë-Vlorë
Tiranë-Gjirokastër
Tiranë-Sarandë
Autobuzat në drejtim te jugut nisen nga rruga e Kavajës, pranë Fabrikës së birrës Tirana.

-Në drejtim Verior:
Autobuzat për Kukës dhe Peshkopi, nisen nga Lapraka.
Autobuzat për Shkodër nisen pranë stacionit të trenit në rrugën “Karl Gega”.
Tiranë-Shkodër
Tiranë-Krujë
Tiranë-Lezhë
Furgonat për Bajram Curr nisen nga rruga “Murat Toptani”.

-Në drejtim Verilindje:
Tiranë-Pogradec
Tiranë-Korçë

Autobuzat në drejtim Verilindje nisen pranë stadiumit “Qemal Stafa”.

-Në drejtim të Perëndimit:
Tirana-Durrës,
Tirana-Golem,
Autobuzat në drejtim të Durrësit dhe plazhit të Golemit nisen nga stacioni i trenit.

Trenat
Rrjeti hekurudhor përbëhet prej rreth 470km rrugë dhe të gjithë trenat në Shqipëri janë me naftë. Udhëtimi hekurudhor është i përballueshëm, por në përgjithësi në mënyrë të konsiderueshme më i ngadalshëm se sa metodat e tjera të transportit.
Destinacionet e trenit në Shqipëri:
Tiranë - Durrës - Tiranë
Tiranë – Shkodër - Tiranë
Tiranë – Librazhd - Tiranë
Tiranë – Vlorë - Tiranë
Tiranë – Elbasan - Tiranë
Elbasan – Vlorë
Vlorë - Librazhd

Harta Shqiperise

Planifikoni Pushimet

Kerko Akomodim

Publikime

Njoftime Elektronike